Benamingen

De wijk Holzenbosch in genoemd naar een voormalige boerderij aan de Baron van Nagellstraat. Hieronder vindt u meer informatie over de boerderij.

Wijknaam

Van oorsprong heeft op de fundamenten van de inmiddels afgebrande boerderij in 1716 een boerderij gestaan. Deze is in 1928 door een schoorstenbrand geheel afgebrand. Het verhaal gaat dat er op het moment van de brand een stoomtrein langsreed die door middel van lang fluiten de aandacht van de bewoners probeerde te trekken. De boerderij brandde volledig af.

Men wilde de boerderij graag herbouwen maar de ingang, die eerder aan de Wikselaarseweg lag, moest nu aan de Baron van Nagellstraat komen. De gemeente gaf hiervoor toestemming mits de nieuw te bouwen boerderij op de oude fundering werd gebouwd. Op 8 augustus 1928 werd de vergunning afgegeven door de toenmalige burgemeester Westrik. Het adres veranderde daardoor vanĀ  Zeumeren 3 naar Baron van Nagellstraat 49. Naast de boerderij stond een schaapskooi uit 1716 die in 2004 is ingestort. Een andere schuur werd in 1919 verwoest door een windhoos.

Op maandag 2 augustus 2010 stond de voormalige boerderij opnieuw in brand. Vanwege de rieten kap greep het vuur snel om zich heen en de brandweer heeft niet veel anders kunnen doen dan het pand gecontroleerd uit te laten branden.

Straatnamen

Klik hier voor een overzichtskaart met de straatnamen voor de nieuwe wijk Holzenbosch.